Monday, 9 November 2015

Het grote verschrikkelijke cadeaulijstje voor Kerstmis en Nieuwjaar

Zucht! December staat steevast synoniem voor de vraag: “Wat wil je voor Kerstmis of Nieuwjaar?”. En elk jaar staat dit garant voor de nodige “Euhm, weet ik niet”, haargekrab en taferelen die duidelijk maken dat ik absoluut nog niet over cadeautjes heb nagedacht.

Gedaan ermee, vanaf nu bereid ik mijn eigen cadeaulijstje grondig voor. En toeval, oh toeval, bijna alles heeft met whisky te maken…Boekenkast

De boekenkast kan nooit vol genoeg staan. Ik ga er prat op dat elk boek dat in de kast staat ook gelezen wordt. En twee uur dagelijks treinplezier helpt daarbij natuurlijk.

200 years of Laphroaig


200 years of Laphroaig

Hans Offringa kreeg de opdracht van Laphroaig om zijn boek over het merk een nieuw jasje aan te meten ter gelegenheid van hun 200ste verjaardag. Het boek is weliswaar gebaseerd op de eerste druk uit 2007 maar is totaal anders qua aanpak en vormgeving. Het is meer op de mensen van vandaag gericht. De release is voorzien voor november. Bij voorkeur lezen met een Laphroaig 15 of 16 in de hand.

Malt Whisky Yearbook 2016


Malt Whisky Yearbook 2016


Ingvar Ronde's jaarboek is ondertussen aan zijn 11e editie toe. Het concept blijft ongewijzigd: een paar diepgaande artikels en een distillery sectie met geüpdate cijfers en industriestatistieken. Verplicht leesvoer!

But the distilleries went on: The Morrison Bowmore Story


But the distilleries went on

Ian Buxton heeft al een behoorlijk aantal boeken op zijn conto. Glenfarclas, Glenglassaugh en The Famous Grouse zijn maar drie van de merken waarvoor hij in de bedrijfsarchieven dook en de pen ter hand nam. Vorig jaar schreef hij het verhaal van de familie Morrison neer. Het bedrijfje groeide uit van een onafhankelijke speler tot een ware gigant die o.a. de Oude Dame uit Islay, namelijk Bowmore, in zijn portefeuille heeft. 

Spirit of Place: Whisky distilleries of Scotland

Spirit of Place

Spirit of Place is het nieuwe boek van grootmeester Charles MacLean. Het is een typisch koffietafelboek geworden met een reeks prachtige foto's van meer dan 60 distilleerderijen door Lara Platman en en Allan MacDonald. En heel veel wist-je-datjes om je vrienden mee te imponeren.

Whisky's

Wat is een lijstje zonder een aantal flessen? Het is hét perfecte cadeau voor de whiskygeek en de kans is behoorlijk groot dat je onmiddellijk mag meegenieten. Want daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Wemyss Malts Kiln Embers

Wemyss Malts Kiln Embers

Wemyss Malts komt voor het tweede jaar op rij met een limited edition blended malt. Kiln Embers is een peaty blend met twee keer zoveel Islay whisky als Peat Chimney. Het is een ode aan 10 jaar in de whiskyindustrie, ongefilterd en gebotteld op 46% ABV.
Alternatief: Compass Box Peat Monster

Douglas Laing Big Peat Christmas 2015


Douglas Laing brengt jaarlijks een speciale kersteditie uit van zijn topblend Big Peat. Die kan natuurlijk niet ontbreken op een kerstlijstje. Big Peat Christmas bevat een flinke schep van de fijnste en feestelijke malts van het whisky-eiland Islay met Ardbegg-nog, Coal Ila, Snowmore en Party Ellen. Een stevig vissersbaasje van 53.8% ABV.
Alternatief: Finlaggan Cask Strength

Caol Ila 17 Unpeated

Caol Ila 17

Caol Ila is een vaste waarde in de Special Releases van Diageo. Voor dit jaar is het een 17 jaar oude ongeturfde single malt geworden. Volgens Dave Broom is het een frisse whisky met veel citroen- en fruitaroma's en een spoortje rook geworden. Dit is een release die hopelijk nog net onder de €100 zit. Hij staat hoog op mijn verlanglijstje!
Alternatief: Bunnahabhain 18

Port Askaig 100° proof

Port Askaig 100 proof

Port Askaig is een zustermerk van The Whisky Exchange en was (vroeger althans) voornamelijk Caol Ila in vermomming. De nieuwe reeks bestaat uit een 16-jaar oude, een 30-jaar oude, een 45-jaar oude en deze 100° proof Port Askaig. Een weliswaar jonge whisky met een behoorlijke punch en volle body.
Alternatief: Port Charlotte Islay Barley 2008

Ben Nevis 10

Ben Nevis 10

Dit is allesbehalve een nieuwigheid, maar wel een klassieker die me aangenaam verrast heeft dit jaar. Ik proefde hem voor het eerst in een klein spaghettirestaurantje Kamiel. De heerlijk ouderwetse sherrytoetsen deden me denken aan oudere Mortlachs. En ja, ook de fles zelf is heerlijk ouderwets. Of retro. Of vintage...
Aberlour A'bunadh 

Glendronach 15 Revival

Glendronach 15 Revival

Een sherrybom van Glendronach die stilaan schaars wordt. Zeker nu bekend werd gemaakt dat hij voor drie jaar (gelukkig wel tijdelijk dus) uit het gamma zal verdwijnen omdat er eenvoudigweg niet genoeg stock is. En het is veruit een van de lekkerste Glendronachs volgens mij (kiezen tussen de 15- en 18-jarige is als kiezen tussen je kinderen...).
Alternatief: Glenfarclas 15

Teeling Whiskey 15 The Revival

Teeling 15yo Single Malt The Revival

Teeling is een relatief nieuwe naam op de whiskyscene. Jack en Stephen Teeling hebben het merk in een recordtempo op de kaart gezet en hebben sinds eind vorig jaar hun eigen distillery in hartje Dublin. Deze 15 jaar oude Revival is gloednieuw. Het enige wat ik er meer over kan zeggen is dat hij gebotteld is op 46% ABV.
Alternatief: Redbreast 15Accessoires

Net zoals een outfit voor mevrouw niet af is zonder accessoires, zo verdient ook elke whiskyliefhebber een aantal accessoires.

Perfect Dram glas

Perfect dram mini glencairn

Dit is een kleinere versie van het Glencairnglass. De ideale grootte om mee te nemen op een gezinspicknick of op proeverijen waar ze plastic bekertjes geven. De smaakbeleving in een glas is toch nog altijd anders dan in een plastic vingerhoedje, nietwaar?

Hip Flask

Hip flask

Nog zo'n onmisbaar picknickattribuut: een kleine flacon om je lievelingswhisky mee te nemen zonder een volledige fles te moeten meezeulen. Minder breekbaar dan een klein flesje en het heeft een zekere aantrekkingskracht. Je vindt ze in alle vormen en maten. Kiezen wordt moeilijk.


Zo, hopelijk heb je nu genoeg inspiratie om zelf je lijstje samen te stellen en met een gerust hart die pakjes onder de kerstboom te openen. En laat gerust maar weten hoe je eigen lijstje eruit ziet!


Share:

0 comments:

Post a Comment