Sunday, 6 March 2016

Chapter 7 Irish single malt 1999

Chapter 7 Irish Rum cask 1999
Ierse whiskey is terug en sterker dan ooit. Deze single cask is de oudste single cask, gerijpt op het Eiland van Smaragd, die gebotteld werd door Selim van Chapter 7. Dit is een single malt die 16 jaar lang mocht rijpen in een rumvat en gebotteld werd op vatsterkte.

Zoals we ondertussen bijna gewoon zijn van Ierse whiskeys mag de bottelaar ook hier de afkomst niet vernoemen.

Identiteitskaart

  • Onbekende distilleerderij, Ierland
  • Gebotteld door Chapter 7
  • 16 jaar oude single malt single cask
  • 57.3% ABV
  • Natuurlijke kleur en niet koud gefilterd. 
  • Rum cask #5409

Smaaknotities

Kleur: De whiskey ziet zo geel als graan in de zomer. De whiskey laat dunne en snelle benen achter op het glas.

Neus: Rum en rozijnen voeren de boventoon. Een mand vol zoete en kruidige appels. Druiven besprenkeld met cognac. Vanille-briochebrood met rozijnen. Ondanks zijn 16 jaar zitten er nog jeugdige aroma's in die ik herken onder de vorm van nagellak en zoete rogge. Nic-nacjes en een kruidenshot: kaneel, nootmuskaat en kandijsuiker of palmsuiker. Vanillepudding met cookie crumble.

Water houdt de kruiden een beetje in toom. Pepers bestreken met honing die net uit de oven komen. Gekruid vlees. Zoete en kruidige aroma's zijn mooi in balans door een beetje zoethout.

Smaak: Rustig aan! Bakkersspecerijen met kaneel op de voorgrond en rozijnen. Banaan en peper. Er vormt zich een mooi contrast door een licht mondgevoel en de peperige aroma's. Een kruidige whiskey met een scherp kantje dat niet verveelt.

Water effent het pad voor banaan en meloen. De sterke peper- en kaneelaroma's blijven desalniettemin doorschemeren. Met wat tijd in het glas komen er subtiele houtaroma's bovendrijven.

Afdronk: De nasmaak is verrassend licht op de tong met een toets van vanille.

Prijs: €128 (Figee.ch)


ATD whisky review - Chapter 7 Irish single malt 1999

Deze Irish single malt is best niet mis. De kruidigheid, voornamelijk te danken aan het rumvat, nam voor mij iets te veel de bovenhand maar fans van rumgerijpte of gefinishte whiskey's zullen dit wel kunnen appreciƫren.

Ter info: Een review sample werd opgestuurd door Chapter 7. Meningen geuit in de review (goed of slecht) zijn natuurlijk persoonlijk. 

Bron en afbeeldingen: Chapter 7
Share:

1 comment:

  1. […] 7 Irish single malt 1999 (rum cask) – proefnotitiesEervolle vermelding: The Irishman […]

    ReplyDelete