Sunday, 20 March 2016

Nieuws: Ardbeg Twenty One

Een aprilvis of een antwoord op smeekbedes van de fans?

Ardbeg Twenty One
Het publieke TTB register onthulde een label voor een 21 jaar oude Ardbeg (Opnieuw een age statement, wat gebeurt er??). Er ging nog net geen week voorbij sinds Oliver Klimek zijn blogpost publiceerde over het Jaarlijkse Gevecht en het Dark Cove debacle en dan komt dit voorbij. Hoogst waarschijnlijk een gelukkig toeval voor de goedkeuring van dit label.

Allied Distillers startte de productie opnieuw op in 1989 en gebruikte daarvoor mout van Port Ellen Maltings tot de sluiting in 1996 en Ardbeg opnieuw in de vitrine kwam te staan. De whisky komt dus duidelijk uit dit tijdperk.

Allied Distillers kocht ook Laphroaig over in 1990 en hun Distillery manager Ian Henderson kreeg de leiding over beide stokerijen. De beslissing om mout van Port Ellen te gebruiken betekende meteen ook een forse daling van het fenolenniveau. Van de in-house gemoute gerst met 80-90 ppm zakte dit niveau tot 30-35 ppm met de ingekochte mout.

Tussen 1991 en 1995 functioneerde Ardbeg op slechts een derde van zijn capaciteit. Dat betekent dat in de periode van waaruit deze whisky komt, ze waarschijnlijk geen 200.000 liter per jaar produceerden...

Identiteitskaart

  • Ardbeg Twenty One
  • Ardbeg Distillery, Port Ellen (Islay)
  • 21 jaar oude single malt
  • 46% ABV
  • Gedistilleerd voor 1995
  • 200 liter ex-bourbon casks (barrels)
Wat staat er op de achterzijde van het label

Source Ardbeg Twenty One. A rare glimpse into Ardbeg’s precarious past. A shining example of its unwavering quality. This momentous bottling contains whisky distilled during some of the most precarious days of Ardbeg’s past, when only a handful of casks were set aside. Sumptuous and soothing, melding pepper, rye and Ardbeg’s famous peaty smoke, this is a golden dram born from adversity, determination and dedication.


Ardbeg Twenty One


afbeeldingen en info Whiskynotes.be / TTB Cola Registry
achtergrondinfo: Ardbeg, a peaty provenance 
Share:

0 comments:

Post a Comment