Saturday, 28 May 2016

Feis Ile: Ardbeg

Ardbeg laat whiskyliefhebbers niet onberoerd. Sinds de overname door Glenmorangie groeide de schare fans van het merk gestaag. Elke nieuwe botteling van Ardbeg groeit uit tot een ware hype in whiskyland en ergens zijn we daar allemaal een beetje schuldig aan, inclusief mezelf.

Ardbeg vierde vorig jaar zijn 200ste verjaardag samen met Laphroaig. In tegenstelling tot Laphroaig bracht Ardbeg enkel de Perpetuum uit voor het jaarlijkse Feis Ile festival. In tegenstelling tot het overgrote deel van de distilleerderijen is Ardbegs whisky wel wereldwijd beschikbaar.

Ardbeg Distillery


Profiel

  • Ardbeg Distillery, Port Ellen (Islay)
  • Eigenaar: LVMH (Louis Vuitton - Mo├ęt Hennessy)
  • Productie: 1.3 miljoen liter
  • Waterbron: Loch Arinambeast & Loch Uigedale 
  • Installatie: semi-lauter beslagkuip, zes Oregon pine washbacks, een wash still en een spirit still. 
  • Aantal fenolen: 50ppm
  • Uitspraak: [Ar-begg]

Feis Ile whisky

De Feis Ile bottelingen van Ardbeg zijn vrij makkelijk te verkrijgen. Desondanks zijn ze bijzonder gegeerd door "investeerders" die snel geld willen verdienen door ze op veilingssites te gooien. Resultaat is dat Ardbeg stelselmatig zijn prijzen opdrijft en nu al vlotjes over de €100 gaan in de winkel. Voor een whisky zonder leeftijdsaanduiding dus waarschijnlijk geen tien jaar oud...

Dark Cove verscheen net als Perpetuum in twee edities. Een versie gebotteld op cask strength was voorbehouden voor een select clubje: The Ardbeg Committee (met naar schatting 200.000 leden).

De standaardversie is gebotteld op 46.5% ABV.

Ardbeg Dark Cove 

Ardbeg Dark Cove
Ardbeg Dark Cove

Ardbeg Dark Cove Committee Release

Ardbeg Dark Cove Committee Release
Ardbeg Dark Cove Committee Release


Standaard gamma Ardbeg

Ardbeg core range
De drie Ardbegs die het verdienen om in je kast te staan.
(v.l.n.r Ardbeg Ten, Uigeadail, Corryvreckan) Foto credit: The Whisky Exchange

Het kerngamma van Ardbeg beperkt zich tot drie bottelingen die echt de moeite waard zijn: de Ardbeg Ten, Uigeadail (op sherryvaten) en Corryvreckan (op Limousineiken vaten). De andere zoals Supernova, Kildalton, Galileo en co. zijn nu veelal gegeerd wild voor verzamelaars.

reviews

Verplicht leesvoer?

A Peaty Provenance
Meer weten?

Share:

0 comments:

Post a Comment