Sunday, 31 July 2016

Nieuwe Elements of Islay: Ar6, Ma1, Lp7 and Ln1

Specialty Drinks (het bedrijf achter The Whisky Exchange) voegde een aantal nieuwe elementen toe aan de periodieke tabel van Islay Elementen met hun nieuwe batch van Elements of Islay whisky's.
Elements of Islay Ma1 Ln1 Lp7 Ar6

Twe elementen zijn al vrij goed bestudeerd en gekend: Ar6 (Ardbeg) en Lp7 (Laphroaig). De twee andere elementen zijn gloednieuwe ontdekkingen op de tabel.

Nieuwe Elements of IslayDe altijd goed ge├»nformeerde Whiskynotes website omschrijft het eerste nieuwe element  Ln1 of Loch Indaal, als medium geturfde Bruichladdich. Ik gok dat ze daarmee doelen op een fenolenniveau tussen 20 en 30 ppm. Ter vergelijking Port Charlotte schommelt ergens tussen de 40 en 50 ppm. En Port Charlotte heeft al zijn eigen element (Pl) op de tabel. Dus is dit geturfde whisky die niet aan Port Charlotte standaarden voldeed en al evenmin kon gebotteld worden onder het Bruichladdich merk?

Update: Mijn veronderstelling was fout. Ln1 schijnt zwaarder geturfd te zijn dan Port Charlotte. De whisky zweeft qua fenolengehalte dus eerder ergens tussen Port Charlotte en Octomore.

Het tweede nieuwe element is veel eenvoudiger te raden. Ma, de elementaire afkorting van Margadale, staat voor zwaar geturfde Bunnahabhain. De Margadalerivier is de waterbron van Islay's meest noorderlijke stokerij.

Ar6 is gebotteld op55.6% ABV, Ln1 op 62.5% ABV, Lp7 op 52.8% ABV en Ma1 op 54.2% ABV

Prijzen zijn nog niet gekend

Bron: whiskynotes.be
Share:

0 comments:

Post a Comment