Monday, 21 November 2016

Wemyss Malts The Hive, Spice King & Peat Chimney Batch Strength

Vorige maand stelde onafhankelijk bottelaar Wemyss Malts een nieuwe reeks blended malts voor binnen hun bestaande gamma.  The Hive, Spice King & Peat Chimney bestonden allemaal al in een 8 jaar oude en een jaar jaar oude versie. In 2015 verving Wemyss Malts de 8 jaar oude versie door een NAS (no age statement) versie maar schroefde wel het alcoholpercentage op van 40 naar 46%. En nu stelt Wemyss Malts The Hive, Spice King & Peat Chimney Batch Strength voor. Iedere whisky is gelimiteerd tot  6000 flessen.

The Hive gebruikt een Speysidemalt als signatuur voor kenmerkende aroma's van citrus en honing. De Spice King, waarvan de signatuurmalts uit de Highlands en Islands komen, is een rijke, volle en kruidige whisky. Peat Chimney gebruik een Islay malt als signatuur om een karakter van zoete rook, zout en turf bloot te geven.

The Hive, Spice King & Peat Chimney Batch Strength

The Hive Batch Strength 001
 • The Hive

 • NAS blended malt

 • Alcohol: 54.5% ABV

 • Signatuurmalt: fruitig en zoete Speyside

 • Prijs: €53 bij The Whisky ExchangeWemyss Malts The Hive

Kleur: Ambersteen, zelfs een licht oranje gloed. Dunne en snelle benen. Hét kenmerk van een hoog alcoholpercentage en een jongere malt.

Neus: Frisse citroen en sinaasappelmarmelade. Sandelhout, poroto en rode vermouth. Indische kruiden, wat komijn, kurkuma en kaneel. Rijp fruit, marsepeinkoekjes met stukjes sinaasappel. Orangecelle (zoals limoncello maar dan gemaakt met sinaasappelschil). Ik had het gevoel dat de whisky minder zoet en meer kruid werd met een paar druppeltjes water.

Smaak: Zoet en fruitig. Ontbijtgranen met kristalsuiker en een likje honing. Oranjebloesemwater met een stevige punch van rozijn en gekonfijte gember. Water voegt kruiden toe aan het smakenpalet. Kruidnagel en sinaasappel. Pompelmoes bestrooid met suiker. Krokant rozijnenbrood en een klein citruszuurtje.

Afdronk: Rozijnenbrood en geroosterd briochebrood. Bananensnoep.

[caption id="attachment_1639" align="aligncenter" width="225"]Wemyss Malts The Hive Batch Strength Foto: The Whisky Exchange[/caption]

Spice King Batch Strength 001
 • Spice King

 • NAS blended malt

 • Alcohol: 56% ABV

 • Signatuurmalt: Olieachtig en West Coast Island met een beetje turf

 • Prijs: €53 The Whisky ExchangeWemyss Malts Spice King

Kleur: Goud. Trage en sierlijke benen.

Neus: Vrij rokerig aan de start. (Ik liet de whisky ongeveer een half uurtje rusten in het glas). Zwarte peper. Een sigarendoosje met venkelzaadjes. Aardse aroma's. Ik denk hierbij vooral aan paddestoelen. Fruitige ananas en leder. Bruine suiker en pomelo. Dit doet me zelfs een beetje denken aan een bruine fruitige rum. Gebakken banaan besprenkeld met rum. Gesmolten sinaas-gembersnoepjes. Aangebrande restjes vlees uit de oven. Met water krijg ik wat gerookte eend met sinaasappel en kruidnagel.

Smaak: Droog en peperig. Scherpe eik met een vleugje karamel. Lijnzaadolie en zelfs wat sulfer. Een mengeling van peperbolletjes en grof zout. De whisky wordt zoeter in de mond. Gegrild vlees. Aromatische tabak en sinaasappelknispersnoep. Met water: zoete kruiden, sinaasappel, peper en wortel-gemberspread.

Afdronk: Droog en zoet. Een uitbarsting van zoete tabak en ananas uit blik.

[caption id="attachment_1640" align="aligncenter" width="225"]Wemyss Malts Spice King Foto: The Whisky Exchange[/caption]

Peat Chimney Batch Strength 001
 • Peat Chimney

 • NAS blended malt

 • Alcohol: 57% ABV

 • Signatururmalt: Zwaar geturfde Islay

 • Prijs: €53 bij  The Whisky ExchangeWemyss Malts Spice King

Kleur: Goud van kleur, dunne en snelle benen in het glas.

Neus: Peaty Pay-DOh en roggebrood. Mossige aroma's vermengd met asfalt. Zout met in de verte een licht medicinale toets. Aromatische kleu, een schotel zeevruchten en tabak. Gegrild rundsvlees en vet brood. Met water wordt de whisky wat toegankelijker. Zwarte koffie of espresso. Mokkaroomijs. Vuursteen en teer. Een dampende machinekamer op een vissersboot.

Smaak: Hier zit duidelijk jonge Islay malt in.Turfrook en peper. Een beetje onstuimig zelfs. Barbecuehoutskool en gepekeld vlees. Steengril met restjes vlees. Citrus en tabak. Met water krijg ik droge as en rokerige pepers binnen. Koffiegruis en sterke zwarte koffie. Zoete mokka en brioche. Geroosterde amandelen.

Afdronk: Een lange sluimerende finish met mokka-ijs, donkere chocolade en turf.

[caption id="attachment_1641" align="aligncenter" width="225"]Wemyss Malts Peat Chimney Foto: The Whisky Exchange[/caption]

Wemyss lanceerdeThe Hive, Spice King & Peat Chimney Batch Strength net op tijd voor de feestdagen (Iets wat ze eerder al deden met Velvet Fig). Alledrie hebben ze hun eigen bestaansrecht als individuele drank of als mixingrediënt voor ervaren barmannen- en vrouwen. The Hive vind ik een beetje te zoet dus mijn centjes gaan eerder richting Spice King of Peat Chimney.

Ik herinner me de 8 jaar oude Peat Chimney als behoorlijk 'Bowmore-achtig' (lees: heideturf, lavendel, viooletjes) maar vond hier bitter weinig van terug. Alledrie zijn ze gemiddeld vrij jong maar zeker waardige whisky's. Ze komen pas ten volle tot hun recht met een paar druppeltjes water. Wees dus niet bang om dat ook te doen.

Fotocredits The Hive, Spice King & Peat Chimney Batch Strength: Wemyss Malts, The Whisky Exchange.

Samples van The Hive, Spice King & Peat Chimney Batch Strength whisky's werden opgestuurd door Wemyss Malts. Aangezien het absoluut geen zin heeft om mezelf voor te liegen zijn meningen geuit in deze review mijn eigen eerlijke mening.
Share:

1 comment:

 1. […] Douglas Laing Yula 21 – proefnotitiesEervolle vermelding: Wemyss Malts Spice King Batch Strength 01 – proefnotities […]

  ReplyDelete