Wednesday, 22 March 2017

Een Remarkable Regional Malts Mix UpOnafhankelijk bottelaar Douglas Laing is nooit bang om nieuwe dingen uit te proberen. Ze omarmden met succes het hele social mediagebeuren rond de whiskyindustrie en pinnen zich niet vast op de verouderde visie op hoe je whisky zou moeten drinken (geen ijs, geen cocktails, geen cola, enkel puur, enkel single malt is goed genoeg… je kent het verhaal ondertussen.) Tijd voor een Remarkable Regional Malts Mix Up.Global Ambassador Jan Beckers was co-gastheer voor een live-tasting op Instagram met een hoofdrol voor Timorous Beastie in Old Fashioned vermomming en Big Peat die zijn sterke kanten mocht tonen in een Big Peat Smoky Sour cocktail.

Klaar om in de cocktails te duiken?

Timorous Beastie Old Fashioned

Ingrediƫnten

 • 1 klontje suiker

 • 1 of 2 druppeltjes Angostura bitters

 • 5 cl Timorous Beastie

 • 1 reepje sinaasappelschil

 • 1 of 2 maraschinokersen

Bereiding

Neem een tumbler of een Old Fashionedglas, dat in wezen een tumbler is dus… Doe het klontje rietsuiker in het glas, druppel de Angostura bitters op het klontje en voeg een scheutje Timorous Beastie toe. Begin het klontje stuk te prakken en te roeren tot de suiker volledig opgelost is. Voeg de rest van de whisky toe en blijf roeren.Vul het glas met ijsblokjes, voeg optioneel een scheutje spuitwater toe en garneer met een reepje sinaasappelschil en een maraschinokers.


Ik publiceerde in januari nog een an Old Fashioned recipe met Maker's Mark als hoofdingrediƫnt.

Big Peat's Smoky Sour

Ingrediƫnten

 • 2 cl suikersstroop

 • 2 cl citroensap

 • een snuifje poedereiwit of een vers eiwit

 • 5 cl Big Peat

 • een takje mint

 • 2 druppeltjes Angostura bitters

Voorbereiding

Neem een pot met deksel of een klassieke cocktailshaker en vul met citroensap, suikerstroop, Big Peat whisky, twee druppels Angostura bitters en een eiwit. Schroef het deksel op de pot en shake alsof je leven ervan afhangt. Stop pas met shaken als je drankje een mooie schuimige massa is. (Trivia Time: Bartenders noemen dit een dry shake). Voeg ijsblokjes toe en schud opnieuw om de Smoky Sour te koelen. Garneer met een takje munt en/of een sliertje citroenschil. Drink rechtstreeks uit de pot.

Gebruik je een cocktailshaker, schenk je drankje dan in een Martiniglas of iets vergelijkbaar.
P.S. Er is een vuistregel die je vast wil onthouden. Gebruik je eiwit in een cocktail, dan shake je altijd eerst zonder ijs. Het ijs voeg je pas nadien toe.

Ik heb ooit zelf geexperimenteerd met een eigen versie van een Big Peat's Islay Sour met esdoornsiroop en zonder eiwit.De mensen van Douglas Laing gaan nog meer cocktails uit hun mouw schudden met de andere regional malts Scallywag (Manhattan), Epicurean (Horse's Beck) and Rock Oyster (Margarita). Je houdt dus maar beter hun website in het oog voor de professionele Remarkable Regional Malts Mix Up recepten...

Image credits en whisky samples voor de cocktails: Douglas Laing
Share:

0 comments:

Post a Comment