Saturday, 3 June 2017

Cadeautips voor vaderdag


Vaderdag is nog maar een dikke week van ons verwijderd en je begint nu toch stilaan maar beter uit te kijken naar een passend cadeau voor de belangrijkste  whiskyliefhebbende man in je leven. Ik zet je op weg met de perfecte cadeautips voor vaderdag.

Ik weet maar al te goed dat whiskywinkels of speciaalzaken ronduit overweldigend en uitdagend kunnen zijn om je keuze te maken. Geen zorgen, ik geef je wat voorsprong en praktisch advies voor wat cadeauips voor vaderdag

 Probleem #1: Je weet niet welke whisky te kopen.

Neem eerst een kijkje in de barkast en noteer de merken op een stuk papier. Elke winkelmedewerker met productkennis kan je met dit lijstje een aantal voorstellen doen. Of het nu whisky, rum, gin of bier is... Dit geeft je een idee van zijn favoriete whiskystijl.
lijstje whiskybar
Maak een lijstje met de merken uit de barkast. Een verkoper met productkennis kan je daarmee zeker in de juiste richting sturen.


Kies zijn favoriete merk.port charlotte 10yo second edition
Port Charlotte 10 year old Second Edition (Foto: The Whisky Exchange)

Bunnahabhain Stiùreadair (Picture: Cinoco)
Bunnahabhain Stiùreadair (Foto: Cinoco)

kilkerran 12
Kilkerran 12 (Foto: The Whisky Exchange)

Ga onafhankelijk

Als je merkt dat vaderlief veel (officiële) flessen van hetzelfde merk heeft, kan je op zoek gaan naar een whisky van zijn favoriete stokerij bij een onafhankelijke bottelaar zoals Douglas Laing of Malts of Scotland.

Officiële bottelingen zijn whisky's die op de markt gebracht worden door de distilleerderij zelf (houdt steek, niet?). Onafhankelijke bottelaars kopen vaten op bij die distilleerderijen en laten ze in een eigen stock rijpen. Ze bottelen dan onder hun eigen naam. Je herkent ze vast wel door de details op de flessen. Onafhankelijke bottelaars moeten bijvoorbeeld hun eigen merknaam groter zetten dan die van de distilleerderij van waar de whisky komt.

Caol Ila
Caol Ila 12 year old (official bottling) - Gordon & Macphail Connoisseurs Choice Caol Ila 2004 - Douglas Laing Provenance Caol Ila 6 year old (Foto's: The Whisky Exchange)

Chapter 7 Secret Islay Malt
Chapter 7 Secret Islay Malt (Foto: The Whisky Exchange)

Bewandel het Blended Pad

Laat je niet wijsmaken dat single malts beter zijn dan blends. Zelfs niet door de lokale allesweter of de whiskywinkeleigenaar. Er zijn fantastische blends te vinden.

Remarkable regional malts
Als je vader een baardige hipster is, plezier hem dan met één van deze Remarkable Regional Malts. (Foto's: The Whisky Exchange)

Angels Nectar Rich Peat
Angel's Nectar Rich Peat (Foto: The Whisky Exchange)

Compass Box Whisky de table
Compass Box Whisky de table (Foto: The Whisky Exchange)

Chapter 7 Islands Blended Malt small batch
Chapter 7 Islands Blended Malt small batch (Foto: Figee)

Probleem #2: Je budget is zéér, zéér beperkt.

Het is nooit een goed idee om je beperkte budget te ontkennen. Steek jezelf niet in problemen door iets te kopen dat je je niet kan veroorloven. Vaders begrijpen dat wel. Het is het gebaar dat telt. En er zijn een pak whiskygerelateerde items die zeer betaalbaar zijn.


Ga op zoek naar whiskygerelateerde glaasjes en snuisterijen. Of ga op zoek naar 20cl varianten.

Sample time!

Sommige speciaalzaken verkopen 3cl samples aan democratische prijzen. Je kan zo een klein cadeaupakket samenstellen. Master of Malt biedt proefdozen aan rond thema's zoals Japanse whisky's, ongewone vaten of bourbon whiskey's.

Drinks by the dram sample box
Drinks By The Dram bourbon sample box (Foto: Drinks by the Dram)

Kleine flesjes

Heel wat distilleerderijen bieden 20 of 35cl versies aan van hun whisky's. Handig bij een beperkt budget of wanneer je meer dan één whisky wil cadeau doen voor de prijs van een gemiddelde fles (laat ons dit nu even op €50 houden).

Bruichladdich offers plenty of 20cl bottles
Bruichladdich heeft veel kleine 20cl flesjes in zijn assortiment. (Foto: Bruichladdich)

Diageo Classic Malts
Alle Diageo Classic Malts (Lagavulin 16, Caol Ila 12, Oban 14, Dalwhinnie 15, Clynelish 14, Talisker 10, Glenkinchie 12, Cragganmore 12) bestaan in 20cl formaat. (Foto: The Whisky Exchange)

Whisky Accessoires

Kijk uit naar kleine accessoires zoals bijpassende glazen, onderzetters of waterkannetjes. Of waarom geen klassieke das of een fancy T-Shirt. De meeste van deze dingen kosten ook geen fortuin. Tenzij je in het luxesegment gaat kijken voor een gegraveerde heupfles of lederen schoenen met een whiskycompartiment (maar die vallen niet meer de low-budget categorie).

X Flask hip flask
X Flask hip flask

groomroommaltnmyrtle
Groom Room Malt n Myrtle whisky shaving soap (Foto: The Gentleman's  word starting)Oliver Sweeney Talisker shoes
Foto: Oliver Sweeney

Boeken

Er gaat niets boven een vader die van whisky houdt, tenzij misschien een belezen whiskyliefhebbende vader. Ga op jacht bij Amazon of je lokale boekenwinkel.

Whisky - Aenas Macdonald
Whisky - Aenas Macdonald

A Table - Martine Nouet
A Table - Martine Nouet

Scotch Missed, The Lost Distilleries of Scotland - Brian Townsend
Scotch Missed, The Lost Distilleries of Scotland - Brian Townsend

Probleem #3: Het is bijna vaderdag en je hebt nog steeds niks...

Let's face it, het kan iedereen gebeuren. Je schiet midden in de nacht wakker en beseft dat je nog steeds geen cadeau hebt. En er zijn maar weinig winkels open op zondag...

De DIY blend

Een DIY blend voor vaderdag - Kadotips voor vaderdag
Een DIY blend voor vaderdag

Dit is de meest sneaky oplossing. Haal een zaklamp boven en sluip in het duister van de nacht naar de barkast. Zoek een mooi leeg flesje en maak je eigen speciale "Vaderdagblend". Als je een geoefende neus hebt, begin dan met nota's te maken van de granige, fruitige, kruidige en rokerige whisky's. (De dozen kunnen je ook al op weg zetten) Vul het flesje op met gelijke hoeveelheiden granige en kruidige whisky. Voet wat fruitige whisky toe en werk af met een rokerige. Onthou wel dat rokerige whisky snel té overheersend is. Wees dus spaarzaam met die whisky's.

Een veiligere manier is om de DIY blend nekel samen te stellen met whisky's van hetzelfde merk. (Dan moet je vader natuurlijk wel een duidelijke voorkeur hebben). Die Macallan uit de jaren 50 of collectie Karuizawa's maak je maar beter niet open...

Hopelijk leveren deze cadeautips voor vaderdag een blije vader op! (Maar dat kan quasi niet anders)

Pictures: The Whisky Exchange, Master of Malt, Chapter 7, Cinoco
Share:

0 comments:

Post a Comment